Grytbröd
Denna storlek passar bra i en stor avlång Le Creuset gryta.
Ingredienser
- 465g vatten 42°C
- 1 påse (11g) torrjäst
- 9g salt
- 15g socker
- 96g olja
- 200g fullkorn vetemjöl
- 500g vetemjöl
Instruktioner
- Blanda först vatten och jäst
- Blanda sedan i resten
- Knåda degen
- t.ex. 15min i KitchenAid
- Låt jäsa i c 1h (tills dubbelt så stor)
- Häll ur bunken och forma till ett avlångt bröd
- Låt jäsa på bordet medan grytan blir varm
- Ställ en tom gryta med lock i ugnen och ställ ugnen på 250°C
- Ta ut den heta grytan när ugnen blivit varm och sätt försiktigt brödet i grytan
- Sätt det heta locket på grytan och ställ grytan i ugnen
- Grädda i 30min med locket på ta sedan bort locket och grädda i 15min till
- Ta ut grytan och ta brödet ur grytan
- Låt brödet stå i en halvtimme innan du skär i det